חיפוש
 
לדף הבית >>     best link >>

כשהגוף לומד תפריט חדש: למה שינויים תזונתיים מורגשים כל כך?

 

לא צריך לשנות את כל המטבח כדי להרגיש שינוי – לפעמים מספיק להחליף את הלחם הלבן בלחם כוסמין, או לוותר על הקפה של אחר הצהריים והגוף כבר מתחיל ”לדבר”. פתאום יש נפיחות לא נעימה בבטן, תחושת עייפות מוזרה, אולי גם מצב רוח משתנה או שינה פחות איכותית. וזה עוד מבלי שנכנסנו לדיאטות קיצוניות או ניקוי מיצים. נשמע מוכר?

 

לא צריך לשנות את כל המטבח כדי להרגיש שינוי – לפעמים מספיק להחליף את הלחם הלבן בלחם כוסמין, או לוותר על הקפה של אחר הצהריים והגוף כבר מתחיל "לדבר". פתאום יש נפיחות לא נעימה בבטן, תחושת עייפות מוזרה, אולי גם מצב רוח משתנה או שינה פחות איכותית. וזה עוד מבלי שנכנסנו לדיאטות קיצוניות או ניקוי מיצים. נשמע מוכר?

שינוי תזונתי, גם אם הוא נעשה מתוך בחירה חיובית ומודעת, הוא לא רק שינוי של מה שנמצא על הצלחת. מדובר על תהליך של הסתגלות – לפעמים מיידי, לפעמים הדרגתי – שמערב את הגוף, את הנפש ואת כל מה שביניהם.

לא רק מה שאוכלים – אלא מה שהגוף צריך ללמוד לעכל

אחת הסיבות המרכזיות לתחושות שעולות בתחילת שינוי תזונתי, היא העובדה שהמעיים שלנו הם לא רק צינור עיבוד מזון - אלא מעין מרכז בקרה קטן שמתאים את עצמו להרכב האוכל שאנחנו בוחרים. אם עד אתמול צרכנו הרבה סוכרים פשוטים, שומנים רוויים או מוצרים מעובדים, ועכשיו עברנו לתפריט הכולל בעיקר ירקות, פירות, קטניות ודגנים מלאים – מערכת העיכול צריכה זמן כדי "להתאים את הקצב".

ולא רק הקצב משתנה. גם הרכב החיידקים במעי מגיב בהתאם. חיידקים ששגשגו תחת תפריט אחד נחלשים, ואחרים – שדווקא תומכים בעיכול סיבים למשל – זקוקים לחיזוק.

זו אחת הסיבות לכך שאנשים רבים בוחרים להיעזר בתזונה מותאמת, לשלב מזונות מותססים ואפילו לשקול נטילה של פרוביוטיקה, במיוחד בתקופות שבהן הגוף עובר שינוי תזונתי מורגש. זהו אמצעי אחד מתוך רבים אחרים שיכול לתמוך באיזון התחושתי, ולאפשר מעבר נעים יותר בין תפריטים שונים.

כשמסתגלים – מרגישים את זה בכל הגוף

השינוי מתחיל במערכת העיכול, אבל לא מסתיים בה. גם תחושת הערנות, מצב הרוח ואפילו השינה – כולם יכולים לעבור טלטלה קלה כשהגוף לומד לאכול אחרת.

אם לדוגמה מפחיתים פחמימות פשוטות, ייתכן שתחול ירידה זמנית באנרגיה. אם מעבירים את התפריט לטבעונות פתאומית, ייתכן שתהיה השפעה על רמות הברזל או B12 בטווח הארוך. הגוף שלנו מתוחכם, אבל הוא גם יצור של הרגלים – וכשהרגל משתנה, כל המערכות מגיבות.

מהסיבה הזאת חשוב להתייחס אל שינויים תזונתיים לא רק כאל "מה כדאי לאכול", אלא גם כאל "איך נותנים לגוף את הזמן להתרגל". לא להיבהל מתחושות חדשות, אלא לבדוק אם הן נורמליות, זמניות ומובנות, או דורשות התאמה מחודשת של ההרגלים.

בין הסתגלות טבעית לאיתות שדורש הקשבה

אז מתי כדאי לתת לגוף עוד קצת זמן ומתי עדיף לעצור ולבדוק? תחושת מלאות, גזים, שינוי ביציאות או עייפות קלה – אלו לרוב סימנים שהגוף לומד תפריט חדש. לעומת זאת, אם מופיעים כאבים חדים, שלשולים ממושכים, ירידה דרסטית במשקל או חולשה קיצונית – זה כבר משהו שדורש בדיקה מקצועית.

ההבדל טמון במינון, במשך ובאינטואיציה. הגוף לא תמיד זורק רמזים בולטים – לפעמים הוא לוחש, ואנחנו רק צריכים לדעת להקשיב.

סבלנות היא גם חלק מהתפריט

השינוי התזונתי הוא לא רק מבחן של כוח רצון – הוא גם הזדמנות להעמיק את הקשר עם הגוף, להבין מה הוא מנסה לספר לנו ולהגיב בהתאם. במקום לצפות לתוצאות מיידיות, כדאי להתמקד בתחושת ההסתגלות ולהתייחס אליה כחלק בלתי נפרד מהתהליך.

לסיכום, יש לזכור שכל הרגל חדש – גם אם הוא בריא ומדויק – דורש זמן. הגוף צריך הסתגלות, איזון וויסות מחדש. אם תקשיבו לו, תתנו לו את מה שהוא צריך ולא רק מה שאתם חושבים שהוא אמור לרצות, תגלו שהדרך לשינוי הרבה יותר הרמונית. אולי לא תמיד מושלמת – אבל בהחלט אמיתית.

דברו איתנו ב whatsapp   
רוצים עוד פרטים? כנסו!

 

רוצה לצ'וטט?
 
 
 
קמפיין 23

קמפיין 23

פורום המומחים

פורום המומחים

מה היעוד שלך....  מירון אורגד

מה היעוד שלך.... מירון אורגד

mcity

mcity

 

 

 

ברקי יש לי שאלה
יש לי שאלה לגדי ברקאי

 

מדורים