קרטוקונוס? מחלה כבר לא כל כך נדירה
מאת ד”ר ניר ארדינסט מהמרכז לקרטוקונוס. המשמעות של קרטוקונוס נמצאת בשמה של המחלה. משמעות שמה של מחלת הקרטוקונוס מורכבת מ 2 מילים כאשר הראשונה הינה Kerato שהינה קרנית ו Conus שהינו קונוס או חרוט. מכאן השם בעברית של מחלת קרט וקונוס הינו קרנית חרוטית
המשמעות של קרטוקונוס נמצאת בשמה של המחלה. משמעות שמה של מחלת הקרטוקונוס מורכבת מ 2 מילים כאשר הראשונה הינה Kerato שהינה קרנית ו Conusשהינו קונוס או חרוט. מכאן השם בעברית של מחלת קרט וקונוס הינו קרנית חרוטית.
זוהי מחלת עיניים קלה עד בינונית שמשפיעה בעיקר על איכות הראייה. עיקר המחלה מתאפיינת בהידקקות הקרנית (ירידה משמעותית בעובי), החלשות רקמות הקרנית ובבלט הקרנית לצורה של קונוס (קימור לא אחיד) במקום לצורת כיפה (קימור אחיד). כל אלו גורמים לאסטגמציה משמעותית. בספרות המקצועית ישנה הערכה כי 10-15 אחוזים מהמקרים של מחלת הקרטוקונוס קשורים לרקע גנטי.
תסמיני הקרטוקונוס מגוונים וכולליםבעיקר בטשטוש ראייה ואיכות ראייה לא מספקת כדוגמת הילות בלילה. כמו כן במחלת הקרטוקונוס קיימת עלייה חריגה בעוצמת האסטגימציה (צילינדר) בתדירות גבוהה מהרגיל.מאפיין מובהק של חולי הקרטוקונוס הוא אי שביעות רצון מתיקון המשקפיים כיוון למשקפיים יכולת תיקון מוגבלת בקרטוקונוס ביחס לעדשות מגע ובעיקר עדשות מגע קשות ועדשות מגע סקלרליות בפרט.
קרטוקונוס כבר מחלה נפוצה
מחלת הקרטוקונוס מתפתחת לרוב בגיל ההתבגרות ולמחלה טווח נרחב של חומרה. בדרגתה הקלה ביותר קרטוקונוס הינה תת קלינית (ללא תלונות של הנבדק) וקיימים מטופלים שאינם מודעים לקיומה במשך שנים. בשנים האחרונות הצטברו מחקרים שמעידים על כך שמחלת הקרטוקונוס הינה מחלת עיניים נפוצה.
שכיחות שגויה של קרטוקונוס - מהיכן הכל התחיל?
בעבר חשבו כי שכיחותה של מחלת הקרטוקונוס באוכלוסייה הינה 1:2000. הכל נבע ממחקרו של Kennedy(קנדי) משנת 1986 ב Am J Ophthalmol (כתב העת לרפואת עיניים בארה"ב) חשף שכיחות של 54.5 חולים מתוך 100000. למחקר היו חולשות רבות כאשר החולשה הגדולה ביותר שהמחקר של קנדי לא השתמש במיפוי קרנית אחורי (מיפוי קרנית מבוסס שיימפלוג). מיפוי קרנית אחורי שמדגים את פני הקרנית האחורית הינה הדרך היעילה והטובה ביותר לאבחן קרטוקונוס. למעשה המחקר לא השתמש במיפוי קרנית כלל ובדק את האזור המרכזי של הקרנית לאבחון קרטוקונוס. בנוסף, השיטות בהן המחקר השתמש לאבחון קרטוקונוס לקו בחסר, המדגם של המחקר היה קטן מאוד יחסית והתפלגות הגילאים של המחקר לא הייתה תקינה.
השכיחות של קרטוקונוס היום
מחקרים בשנים האחרונות מצביעים על שכיחות גובהה בהרבה. בישראל וביתר העולם המערבי מעריכים כי השכיחות הינה כמה אחד לכמה מאות חולה בקרטוקונוס. העלייה בשימוש והנגישות למיפוי קרנית יחד עם עוד גורמים יכולים להסביר את השכיחות הגבוההיום. מחקר שפורסם באפריל 2019 ע"י מחלקת עיניים של בית החולים ארהוס בדנמרק ופורסם בכתב העת ActaOphthalmol הציג נתונים מעניינים. המחקר הראה כי ב10 עד 15 שנים האחרונותשינה עלייה של פי 3 בשכיחות קרטוקונוס.
לפרטים נוספים: ד”ר ניר ארדינסט, המרכז לקרטוקונוס –התאמתעדשות מגע לקרטוקונוס
ירושלים 026785858, 0547498050