”התהליך מסייע לצאת מתפיסת הקורבן ומתחושת הכישלון”
יפעת פורת מתל אביב, מאסטר NLP ו’מולטיפוטנציאליסטית’, ממנפת את המשבר האישי שחוותה לאחר גירושיה כדי לסייע לגברים ולנשים החווים משבר גירושין משמעותי
עבור יפעת פורת, מאסטר NLP מומחית בליווי נשים וגברים לאחר הגירושין, ליווי נשים וגברים לאחר משבר הגירושין בעזרת תהליך אישי הוא שליחות אמיתית. זאת לאחר שחוותה על בשרה לפני כעשור את משבר הגירושין, ולאחר שצמחה החליטה לסייע לנשים ולגברים שעברו כמותה משבר אישי ומשפחתי.
יפעת: "לחוות גירושין זה להתמודד עם משבר אישי גדול, תחושות אשמה ובדידות. בעזרת תהליך הליווי לומדים לצמוח מתוך המשבר וליצור חיים מלהיבים. האנשים שמגיעים אליי חוו משבר, עברו פגיעה בערך העצמי, חשים בדידות ולא באמת מצליחים ליהנות מהחיים. הם קצת כבויים, מבולבלים, די בודדים ומרגישים שהם צריכים שמישהו שיצעד איתם בדרך החדשה".
היא מתחברת יותר למילים נשוי או נשואה לשעבר ופחות אוהבת את המילים גרוש או גרושה. "חלק מהגברים ומהנשים שעברו גירושין עוברים משבר משמעותי ואחריו חווים תחושות בדידות, בושה ואשמה. לפעמים הקושי הוא מול ההורים וההרגשה שאכזבנו אותם, לפעמים הקושי הוא מול חברים נשואים שלא מבינים מה הם עוברים ואז נכנסת גם תחושת קורבן. לעתים גם יש מערכת יחסים לא טובה עם האקס, המון כעס, טינה, קשיים אובייקטיביים כמו: פרנסה והתמודדות עם דברים רבים לבד, וגם חיפוש זהות: מי אני חוץ מההגדרה אשתו של או הבעל של, מי אני עוד חוץ מהמפרנס העיקרי, מה אני אוהב/ת לעשות, אילו תחביבים מתחשק לי לעשות, ואיך אני יוצר/ת קשרים חברתיים חדשים?".
לדבריה, לנשים יותר קל פעמים רבות ליצור קשרים חדשים. "מספיק שנשים ייכנסו לפייסבוק ויכירו עוד שתי חברות גרושות, וכבר הן בפגישה משותפת על כוס קפה, אבל אצל רוב הגברים זה שונה, כי לרובם אין מיומנות לשתף רגשות ולדבר על ’החיים’ וזה פחות נפוץ וטבעי עבור רבים מהם. כתוצאה מכך הדברים נשארים כואבים, לא מעובדים ולא מדוברים בכלל. במפגשים אצלי גברים מרגישים הקלה מכך שמותר להם לבכות ולהראות פגיעות, שלגמרי לא מעידה על חולשתם".
יפעת פורת, בת 51 מתל אביב, יועצת לכלכלת המשפחה, אשת שיווק ומדיה חברתית, צלמת חובבת ויוגיסטית חובבת, כותבת במשך שנים את הגיגיה בפייסבוק, ובעקבות תגובות רבות שקיבלה מאלפי העוקבים שלה היא הבינה שמילותיה נוגעות באנשים המזדהים איתן. "פעמים רבות כתבתי על התמודדויותיי עם החיים בסטטוס של ’נשואה לשעבר’: על בדידות, אשמה, בושה, קשיים של גידול ילדים כמעט לבד, מציאת זוגיות, אתגרי פרנסה ועוד. חוויתי משבר גירושין מאוד מטלטל, וצמחתי ממנו בכל תחום ואני מכירה היטב את התחושות של מי שעבר אותו. כך הבנתי שאני רוצה ללוות את קהל היעד הזה".
היא מספרת בגילוי לב על התקופה בה הייתה נשואה והיא ובעלה לשעבר ושני ילדיהם גרו באי פארוס ביוון והפעילו צימרים ומסעדה. "למרות ש’התפאורה’ הייתה יפיפייה וזה עשוי להיות חלום של אנשים רבים לגור על אי, הרגשתי שאני מאבדת את עצמי וחיה את החלום של מישהו אחר. לא הייתי מאושרת וחוויתי סבל גדול. בשלב מסוים הבנתי שאני חייבת לחזור לארץ ולעשות את מה שאני אוהבת, וכך חזרתי ארצה עם בת שבע ובן שנתיים וחצי, ולאחר זמן מה התגרשנו. השנים הראשונות לא היו קלות בכלל. גידלתי כמעט לבד שני ילדים קטנים וגם הייתי צריכה להתחיל מחדש בכל אספקט בחיים".
למרות שהיא ובעלה נפרדו די בטוב, אב ילדיה לא היה נוכח כמעט בארץ ולא היו להם הסדרי ראייה קבועים. "הילדים חוו סערות רגשיות, הבן שלי חלה בקרוהן, וגם אני עברתי כמה משברים בריאותיים. החיים שלי היו די בכאוס. הלכתי לעבודה וחזרתי הביתה לילדים בכל יום, כמו רובוט, והתמוטטתי בכל ערב למיטה. מאוחר יותר הגרוש שלי התחתן שוב ולימים אשתו (בימים אלה גם הם נפרדו) ואני הפכנו לחברות טובות. היא גרה על ידי, ויש לה גם שני ילדים והילדים שלנו עוברים בין הבתים. לפעמים אנחנו חוגגים חגים בהרכב הכולל את אב ילדיי, אני ואשתו השנייה, ארבעת הילדים, ההורים שלי, שלו ושלה. יש לנו ’משפחה שכזאת’".
לאחר החזרה ארצה, היא התחילה לעבוד עם אחיה בקונדיטוריה, ונשארה שם במשך שבע שנים. "זה היה עוגן חשוב בהתחלה, אבל אז הבנתי שזה אזור נוחות כי בתוך תוכי ידעתי שאני צריכה לעשות דברים יותר גדולים ומלהיבים שמאוד מחוברים לכישוריי, ליכולותיי ולתשוקותיי. בהתחלה למדתי כלכלת משפחה ובהמשך הרבה קורסים והכשרות בשיווק ובמדיה חברתית. לפני כשנתיים התחלתי ללמודNLP , ועד היום אני לא מפסיקה ללמוד נושאים שונים הנוגעים לעולמות תודעתיים ורוחניים. אחד הערכים המובילים שלי הוא צמיחה והתפתחות, ומזה למעלה מעשור אני לומדת, חוקרת, מתבוננת וצומחת".
היא מציינת כי ההחלטה של מי שסיימו את נישואיהם להשקיע בטיפול עבורם היא בעיקר סדר עדיפויות. "הרבה יאמרו שאין להם כסף לטיפול, אך פעמים רבות זה יושב על חשש ממה אגלה בטיפול. תהליך ליווי כזה מסייע להתחיל חיים חדשים ולחפש את הזהות, להבין מי אני, מה אני רוצה ומה נהגתי לעשות או אהבתי לעשות לפני הנישואין. התהליך מסייע לצאת מתפיסת הקורבן ומתחושת הכישלון, להבין שיש הזדמנויות רבות, להרחיב את החשיבה ולמצוא משאבים פנימיים להתמודד עם היום שאחרי. כשמוצאים את זה, נוצרת השפעה חיובית בהיבטים נוספים. כך למשל, אנשים פותחים עסק או פונים לתחום עיסוק שמתאים להם יותר. לאנשים עם חרדות חברתיות הליכה לאירוע חברתי לבד היא פרויקט עבורם. התהליך מסייע להם לצעוד קדימה, להשתחרר מהרגלים לא אפקטיביים ואמונות מגבילות ולהתחבר לעצמם וליכולות ולחוזקותיהם"
בין התגובות הנרגשות שהיא מקבלת מהרבה גברים ונשים המגיעים אליה, היא שומעת, בין היתר, שגישתם משתנה, שהם קיבלו עוגן, אומץ והשראה, ושהם מצפים להגיע בפעם הבאה. "אני מאמינה בדיוק של זמן ובבשלות של האדם. בהנחיה ב-NLP אנו נתקלים באמונות ובהחלטות ומבינים מאין הגיעו. ילדים ומתבגרים מפרשים באופן שונה סיטואציות ואמירות, ובעקבות זאת מגבשים אמונות והחלטות מקבעות".
כך למשל, אדם יכול להרגיש שאינו מספיק טוב או אינו ראוי לאהבה. "לא תמיד אנו מודעים לכך שזו האמונה שלנו. במפגשים פתאום עולים מהתת-מודע סיפורים אותם המונחה לא זוכר, ואז שנינו עובדים ביחד על הסיפור, משנים אותו ומבינים שהוא פירש אותו בעזרת המשאבים שהיו לו אז. בדרך כלל אנשים מגיעים עם סיפור מסוים, אבל אז מסתבר שהוא שונה לגמרי. אני נרגשת מכך שהתהליך מביא את האנשים שמגיעים אלי להכיר בכך שהעולם הוא מקום טוב ושהכל זה בעצם הפרשנות שלנו: אנחנו יכולים לפרש את הדברים באופן לא אפקטיבי או לצאת עם רצון של הנעה והנאה ולהבין שבסופו של דבר זה הסיפור שסיפרנו לעצמנו".
בימים אלו היא גם מציעה למכירה צילומים אמנותיים מעצימים אותם צילמה בטלפון הסלולרי ובמצלמה מקצועית. "הצילומים המעצימים הם חיבור של שתי אהבות גדולות שלי: כתיבה וצילום. לא למדתי פוטותרפיה, אבל לצילומים האלה יש ללא כל ספק תדר של ריפוי. תליתי את הצילומים בקליניקה שלי. הצילומים מתאימים במיוחד לחדרי קליניקות, רפואה משלימה, טיפולי גוף-נפש, אימון, ייעוץ ולכל מי שמעצים אחרים ולכל מי שמבקש לקבל העצמה, לשפר את מצב הרוח והסטייט הרגשי".
לפרטים נוספים על יפעת פורת: