”זרקור לכיוון תמונה ליופיה של הארץ”
בתחילת השבוע הושקה בגלריית בית חיל האוויר בהרצליה התערוכה ”נופי מקום נופי חלום” (אוצרת: גליה שכטר), המציגה נקודת מבט של יוצרים מכמה מדיות, כולל תלמידות בית החינוך המשותף חוף השרון
"התערוכה ’נופי מקום נופי חלום’ היא נקודת מבט של יוצרים מכמה מדיות – נופי החלום נופי המקום, שורשי הילדות, נופי המולדת, הזיכרונות, המרחבים, תנועת הזמן ותנועת התודעה, החלום ונופיו של האדם. התערוכה עוסקת בנופי הנפש, בנופים הקונקרטיים, החולפים, המתכלים והמשתנים , תערוכה זו היא נקודת מבט, עוגן תרבותי בתוך התופת, האכזריות, הכאב, הזוועה והאובדן. היה חשוב ליצור זרקור לכיוון תמונה ליופיה של הארץ, לחוזקותיה, אוצרותיה, יישובים מפונים, הריסות,
תילי הריסות, יישובים שחרבו בונים את עצמם ואת המקום בו נולדו והקימו חיים".
כך אומרת האוצרת והאמנית הבינתחומית גליה שכטר, שבתחילת השבוע הושקה בגלריית בית חיל האוויר בהרצליה התערוכה "נופי מקום נופי חלום" שהיא אוצרת. באירוע נשאו דברים דניאל מילשטיין, סגן מנהל החטיבה בית החינוך המשותף חוף השרון, האוצרת גליה שכטר ועו"ד צביקה ניר, יו"ר אגודת הסופרות והסופרים העבריים בישראל. באירוע הופיעו רונית נוביק, אורלי ורדי ואריק אדלר ועידן סבן ודוד בן דור – מבית החינוך המשותף חוף השרון. המשורר והסופר יהורם גלילי והמשוררת והסופרת ענת דור הקריאו משיריהם.
התערוכה, שנפתחה ב-29.4, תוצג עד ה-29.5. שעות הפתיחה של התערוכה הן: ימים ראשון עד חמישי – 22:00-08:00 ויום שישי – 12:00-09:00. בתערוכה משתתפים אמנים מכל המדיות: ציירים, פסלים, מעצבים, משוררים שמשלבים דימויים ויזואליים ותבליטים ובהם: טליה ויאר, רבקה פרינץ, יפה נאביץ, דיאנה שמעון, ראם גרוסמן, יהורם גלילי, רחל ריבינקר,
נופר וניפלד, ריעות בן עמרם, זיו דשא (לשעבר ראש מועצת זיכרון יעקב), ענת דור, נילי חזן, עליזה ורדי בן אבו, קרן מאיר קדוש, הרולד יעקובוביץ, אלדד בובורוביץ, שחר עידה, שרון טפר, מאיא פיינשטיין, יעל קלו מור, רונית נוביק, גליה שכטר וגם תלמידי ותלמידות בית החינוך המשותף חוף השרון.
לדברי שכטר התערוכה עוסקת בחוסנה של הארץ שבא לידי ביטוי בנופי הטבע שלה. שכטר: "כאוצרת חשוב לי להיות קשובה להתרחשות בארץ ובעולם ובאמצעות האמנות לתת מענה בהתאם לרוח התקופה עם דגש ערכי וחברתי. תקופה קשה ומורכבת זו מחייבת כל אחד מאיתנו לתרום לחיזוק הארץ. ’נופי מקום נופי חלום’ זו אמירה שהיא גם מענה למה שקרה ביישובים שנפגעו. זו גם הצהרה על אהבת הארץ. בהשקת התערוכה תשתתף אגודת הסופרות והסופרים העבריים בישראל, שיו"ר האגודה עו"ד צביקה ניר ייצג אותה. בשנת המלחמה נתנה האגודה מקום וביטוי ליוצרים רבים באירועים ספרותיים על מלחמת חרבות ברזל וגם ביציאה לרחוב לבטא את הקול באמצעות השיר לחיזוק משפחות החטופים ולשבר שבו אנו נמצאים. אהבת הספר חשובה מאוד עבורי ויו"ר האגודה עושה רבות בנושא זה. בבית הספר יש ספרייה גדולה, שתרמנו לה ספרים. בימים קשים אלה הובילה מנהלת החטיבה מיכל ילובסקי את בית הספר בצד ההישגים ומבחני הבגרות להיות חלק מהקהילה ולתרום למשפחות ולחוסנה של הארץ ולהבעת דעה".
שכטר מציינת כי עבורה כאוצרת היא משלבת מספר נקודות מבט, "וכאשת חינוך אני רואה בפן החברתי, הערכי ובאמנות שפה של הבעה, ריפוי, צבע ושמחת חיים. בחלק האמנותי של השקת התערוכה נבחרו שירים, שהם חלק מרוח התערוכה והם שירים ליריים, שיש בהם טבע, אהבת אדם, אהבה לילדים ואהבה לארץ. על יופיה של הארץ, פניה ודמותה כתבו וציירו רבות ובלשון השירה נכתב השיר המפורסם של אהוד מנור: ’אין לי ארץ אחרת’. את נופיה של המדינה הנציחו ומנציחים ציירים, פסלים, משוררים, היסטוריונים, מדינאים, הצבעים המיוחדים, הנופים, הפירות, האור המיוחד".
לדברי שכטר, קסמה המשגע של הארץ פרוס על פני שנות תקומתה ושורשינו אוחזים ביופיה ובשבריה. ארץ קטנה על מפת העולם, שנאחזת ונלחמת על חייה ודמותה, שופעת סגולות וכוחות מיוחדים, אוצרות טבע ואוצרות אנושיים. לוחמים בעזה, חטופים, פצועים, יופיה של הארץ משתנה, נעקר, נפצע ומשתקם לנגד עינינו, והעבודות בתערוכה זו זורות אור בתקופה חשוכה זו. האמנות היא מקור, עוגן, בית, משאב והנצחה".
היצירות בתערוכה מעידות על הצורך העז של האמנים לצאת אל הטבע הארץ הישראלי להשיב לעצמם את המגע הטבעי והקסום של הארץ שלנו ואת האותנטיות המתבטאת בשביל ישראל, בנופי המדבר, בים, בפארק, בפרחי הארץ שלנו כמו החצב הפורח בציורים של יפה נאביץ, הנופים המתגלים של שביל ישראל בצילומים של זיו דשא (לשעבר ראש המועצה בזיכרון יעקב), היאחזות בעומקים ובשורשיות של הארץ בטבע הארץ ישראלי – "קום והתהלך בארץ" בתמונות הטבע המרובדות והצבעוניות של רבקה פרינץ.
זיו דשא ישתתף בתערוכה כאמן יוצר. בשנים שבהן כיהן כראש מועצת זיכרון יעקב הוא הוביל את נושא התרבות, יצירות של אמנים הוצגו בספריית בית הספר התיכון ובמדרחוב ביישוב, ואף הוקמו מקומות לתצוגה של יצירות אמנות. תלמידות בית החינוך המשותף חוף השרון, שבחרו להשתתף בתערוכה ובקבוצת הדיון והחקירה, דיברו במפגשים על תקווה, אמונה, אחדות, שלום וגבורה וביחד דנו באפשרויות לתרום בתקופה מאתגרת זו לחוסנה של הארץ. השיח היה על נושאים כמו: התגייסות לצבא ותרומה בתפקיד ובהגנה על הארץ, "וביחד למדנו מציורי האמנים המשתתפים בתערוכה ומתוך פנייתם לטבע ולמחזוריות שלו כיצד מביעים האמנים את המחשבות והרגשות שלהם בתקופת המלחמה. חקירת התרבות ביחד הובילה את התלמידות לבחור את הרעיונות. התלמידות נחשפו לידע גם מאמנים המשתתפים בתערוכה וגם לידע מתוך האמנות בארץ ובעולם. ביחד חקרנו עולמות, כשכל תלמידה חיפשה את רעיונותיה", מוסיפה שכטר.
היא מציינת כי בית החינוך המשותף חוף השרון התגייס כחלק מתפיסת עולם והאני מאמין שלו לשיחות על אירועי המלחמה, להבעת דעה ולנסיעה לכיכר החטופים והזדהות עם המשפחות, עם הסביבה והקהילה. "בית החינוך המשותף חוף השרון הוא בית חינוך המוביל לחיזוק ערכים אישיים וקהילתיים, להומניזם, לציונות ולדמוקרטיה. התלמידות המשתתפות בתערוכה, המחנכים, הרכזים של כל כיתה, מיכל ילובסקי, מנהלת בית החינוך המשותף חוף השרון, יהונתן טננבאום, מנהל חטיבת הנעורים ודניאל מילשטיין, סגן מנהל חטיבת הנעורים, ראו בשנה זו את הצורך הציוני והערכי במעלה ראשונה ותערוכה זו היא במה לאמירה זו. התלמידות שהשתתפו מנסחות הבעת עמדה והתנסחות רגשית כחלק מאהבת הארץ מנופי הטבע, השווקים, תנועת הים, העצים, פריחת הכלניות והתקווה של הקשת – כל אלה הם סמליה של ארץ ישראל היפה. תפקידינו כמחנכים וכאמנים הוא לבטא בשעה זו את ערכים אלה, שבאים לידי ביטוי ביצירות של האמנים והתלמידות בתערוכה – מרחבי הצבע, מרחבי החלום, הנוף והמקום – הם התקומה של הארץ שלנו ושל כולנו. מעשה החינוך ומעשה היצירה נשזרים ביחד בתערוכה זו, ומהווים אחריות לירית, פואטית וציורית של כולנו לחברה אנושית אחת גדולה", אומרת שכטר לסיום.
דברו איתנו ב | |
רוצים עוד פרטים? כנסו! |